top of page

VIKTIG MEDLEMSINFORMATION

Dubbelanslutningsavtal mellan Danscentrum, Teatercentrum och Svensk Scenkonst

VIKTIG MEDLEMSINFORMATION
VIKTIG MEDLEMSINFORMATION

-

20230101

Danscentrum Sthlm

-

INFORMATION OM DUBBELANSLUTNINGSAVTAL

Mellan Danscentrum Sverige och Svensk Scenkonst

16 december 2022

Svensk Scenkonst tar över rollen som arbetsgivarpart i kollektivavtalet med Fackförbundet Scen och film

Denna information är riktad till de juridiska medlemmar som är arbetsgivare och medlemmar i en Danscentrumorganisation, följer kollektivavtalet med Scen & Film, är anslutna till Foras medarbetaravtal och via Fora till TRS.

Danscentrum Sverige, Teatercentrum och Svensk Scenkonst har tecknat dubbelanslutningsavtal som gör det möjligt för arbetsgivare inom den fria dans- och teatersektorn att vara medlem i både någon av dessa centrumbildningar och Svensk Scenkonst.

Det innebär att de arbetsgivare som från januari 2023 är medlemmar i en Danscentrum-organisation har möjlighet att dubbelansluta sig som medlem i Svensk Scenkonst till en rabatterad medlemsavgift. Detta behöver inte ske den 1 januari, till Svensk Scenkonst kan man ansluta sig löpande under året. Men TRS-försäkringar och medlemsstödet gäller från anslutningsdatum. Danscentrums medlemskap gäller kalenderår jan-dec.

Det går fortsatt att vara s.k. juridisk medlem i enbart en Danscentrumorganisation men då ansluts man inte automatiskt till den fria professionella dansens kollektivavtalet med Scen & Film. Samt att de anställdas försäkringar till TRS kommer att ha en markant högre kostnad. Det går även utmärkt att enbart vara medlem i Svensk Scenkonst, men då i ordinarie medlemskap utan rabatterad medlemsavgift.

Danscentrums medlemsorganisationer fortsätter att vara de regionala naven, bevaka den fria sektorns kulturpolitiska intressen såsom produktionsmöjligheter regionalt, medlemsrådgivning inom produktion, utbildning, medlemsnätverkande, förmedling och främjandeverksamhet samt erbjuda tillgång till statistikverktyget för den fria dansen.

Svensk Scenkonst erbjuder professionella arbetsgivare inom scenkonstbranschen kvalificerat stöd av Svensk Scenkonsts jurister. De erbjuder dig som medlem råd och utbildningar inom danssektorns kollektivavtal, arbetsrätt och arbetsmiljö. Från och med att innevarande kollektivavtal med Scen & Film tar slut den 31 mars 2023 kommer Svensk Scenkonst även att ta över som förhandlande och kollektivavtalspart med Scen & film, för kommande avtal.

Praktiskt

Du kan redan nu föransöka om dubbelanslutning för 1 januari 2023. Du betalar då din medlemsavgift till DC för 2023 och ansöker på Svensk Scenkonst hemsida om dubbelanslutning. När Svensk Scenkonst får din ansökan kommer de att kontakta din DC medlemsorganisation för att bekräfta medlemskap.

Mer bakgrund till dubbelsanlutningsavtalet hittar du på www.svenskscenkonst.se.

FRÅGOR OCH SVAR

Via länken nedan kommer du till en FAQ med frågor som våra kanslier fått in de senaste veckorna. Om du inte hittar svaret på din fråga här, kontakta din regionala Dancentrumorganisation, Svensk Scenkonst eller Danscentrum Sveriges kansli. https://www.danscentrum.se/blog/information-om-dubbelanslutningsavtal

Dela detta evenemang

bottom of page