5-7 april & 19 april: Två koreografer Ett samtal

 

Ulrika Wedin och Teresia Björk

Två koreografer. Ett samtal.

Under två separata kvällar presenterar koreograferna och dansarna Ulrika Wedin och Teresia Björk nya verk. Den 19 april avslutas med gemensamt samtal med publiken där två intressanta teoretiker från olika fält har bjudits in.

5-7 april kl 19.00
another island
Av och med Ulrika Wedin, Andreas Axelsson och Jamie Fawcus
Pris: 100 kr. Medlem/stud/pensionär: 50 kr.

19 april kl.19.00
Etsningar workinprogress
Av och med Teresia Björk och Mikael Augustsson
Pris: Ord 100kr. Medlem/pensionärPris: 50 kr.

19 april kl 19.30
Samtal kring föreställningarna  mellan danskritikern Örjan Abrahamsson och prästen Are Norrhava där koreografernas arbete, den samtida dansen, livets olika villkor och existens står i fokus. OBS! Endast 19 april.

Double bill!
Se båda föreställningar till priset av en. Köp biljett till another island 5-7 april och din biljett gäller även för Etsningar 19 april och det efreö.

Boka biljett via info@danscentrum.se

another island
Av och med Ulrika Wedin och trummisen Andreas Axelsson

I föreställningen another island skapar filmen ÖN tillsammans med duon SITTING en koreografisk resa i tid och rum. Danscentrums stora studio blir till ett rum av förvandling, där rymden i ett stort tomt rum samsas med tillblivelsen av rörelse, ljud och visuella bilder likt ett tidvatten som uppstår och avtar – en intim upplevelse på en stor yta av och med Ulrika Wedin, trummisen Andreas Axelsson och tonsättaren Jamie Fawcus.

Filmen ÖN är en labyrintisk färd av kroppslig närvaro, där olika utsnitt av dansarens kropp smälter samman med natur och tystnad genom ljus och mörker. I duon SITTING kastar sig koreografen och dansaren Ulrika Wedin och trummisen Andreas Axelsson ut i ett improvisatoriskt landskap där ljud och rörelse sammantvinnas, bryter sig loss och gör nya ansatser. De förenas i den gemensamma akten att de båda två sitter ned och där gränserna mellan det visuella och det klangliga uttrycket utmanas och är under ständig förhandling. Duon SITTING är ett pågående samarbete som dyker upp i olika sammanhang och kontexter nu i another island.

Etsningar – workinprogress
Av och med Teresia Björk och Mikael Augustsson

Teresia Björk visar del av arbete inför kommande premiär av tredje och sista delen av hennes trilogi, en trilogi som Teresia arbetat med sedan hösten 2013, som handlar om konstnärinnan Siri Derkert ( f 1888- +1973). Första delen- inom konstellationen TRÄD Tre Koreografer/“ Without Name” hade premiär på KulturhusetStadsteatern i Stockholm våren 2014 och andra delen“Vi-We-Nous”augusti 2016 först i Peking på 9 Beijing Theatre och därefter i Stockholm på Dansmuséet i oktober 2016.

Tredje delen med arbetsnamnet Etsningar blir en sammanfattning av de tre delarna inspirerat av gammalt och nytt material och även denna med livemusik. Musiker i sista delen är kompositör/musiker Mikael Augustsson. I Etsningar prövar Teresia koreografins hantverk på nytt och med olika teman- i de första delarna både generellt och utifrån Siri Derkerts egen kubism. I Etsningar tar Teresia detta vidare och gör research i vad som händer då….?

I sista delen Etsningar tar Teresia -bland mycket annat -upp även kärleken till konsten och barnen -men också hur komplicerat detta var för Siri Derkert och alla andra ogifta -otraditionella- kvinnor-vid den tiden då hon verkade. I denna sista del förhåller sig också Teresia sig till hur sjukdom och hälsa påverkade Siri Derkerts liv och vilka val det fick henne att göra inte bara privat utan även i sitt konstnärsskap.

På Danscentrum den 19 april visas del av föreställningen och Teresia och Mikael provar tankar, moment och olika tillvägagångssätt- som sedan även kan diskuteras med publik och inbjudna i paneldiskussionen som är bla teoretiker danskritiker mfl.


Ulrika Wedin

Sedan 1990 har Ulrika Wedin varit verksam som koreograf och dansare med ett flertal produktioner bakom sig i såväl Sverige som internationellt. Kännetecknande för Ulrika Wedins uttryck är kombinationen av rå kraft och vibrerande stillhet. Inre mentala tillstånd och naturens kraftspel är den bärande drivkraften. Hon tar sig bortom psykologiska sammanhang och undersöker känslorna på en existentiell nivå i ett avskalat, intensivt nu. Genom sin karriär har hon behållit rörelsen i centrum för koreografin och fördjupat sitt uttryck.

www.ulrikawedin.com

Teresia Björk

Teresia Björk har under mer än 20 års tid producerat, medverkat och deltagit i vitt skilda genrer av scenkonst, film och tv. Både i Sverige och utomlands. ”Att beröra och bli berörd –att roa och oroa ”-har varit ledord i hennes uttryck ihop med det fysiska och teatrala. Teresia har som signum att ofta gå i dialog med livemusiker som har en lika stor roll på scenen som koreografi och övriga uttryck. Hantverkets stora betydelse och komplexitet i utformandet av scenkonst är en av de saker som driver Björk i skapandet.

www.teresiabjork.com