19 april: Etsningar (workinprogress)

19 april: Etsningar (workinprogress)

19 april kl 19.00 + samtal kl 19.30

Etsningar av Teresia Björk

Av och med Teresia Björk och Mikael Augustsson

Pris: Ord 100kr. Medlem/pensionär: 50 kr. Boka biljett info@danscentrum.se

19.30: Samtal kring föreställningarna another island av Ulrika Wedin och Etsningar av Teresia Björk. Samtal mellan danskritikern Örjan Abrahamsson och prästen Are Norrhava där koreografernas arbete, den samtida dansen, livets olika villkor och existens står i fokus. 

Teresia Björk visar del av arbete inför kommande premiär av tredje och sista delen av hennes trilogi, en trilogi som Teresia arbetat med sedan hösten 2013, som handlar om konstnärinnan Siri Derkert (1888-1973). Första delen- inom konstellationen TRÄD Tre Koreografer/“ Without Name” hade premiär på KulturhusetStadsteatern i Stockholm våren 2014 och andra delen “Vi-We-Nous” augusti 2016 först i Peking på 9 Beijing Theatre och därefter i Stockholm på Dansmuséet i oktober 2016.

Tredje delen med arbetsnamnet Etsningar blir en sammanfattning av de tre delarna inspirerat av gammalt och nytt material och även denna med livemusik. Musiker i sista delen är kompositör/musiker Mikael Augustsson. I Etsningar prövar Teresia koreografins hantverk på nytt och med olika teman- i de första delarna både generellt och utifrån Siri Derkerts egen kubism. I Etsningar tar Teresia detta vidare och gör research i vad som händer då….?

I sista delen Etsningar tar Teresia, bland mycket annat, upp även kärleken till konsten och barnen, men också hur komplicerat detta var för Siri Derkert och alla andra ogifta, otraditionella kvinnor vid den tiden då hon verkade. I denna sista del förhåller sig också Teresia sig till hur sjukdom och hälsa påverkade Siri Derkerts liv och vilka val det fick henne att göra inte bara privat utan även i sitt konstnärsskap.

På Danscentrum den 19 april visas del av föreställningen och Teresia och Mikael provar tankar, moment och olika tillvägagångssätt som sedan även kan diskuteras med publik och inbjudna i paneldiskussionen som är bla teoretiker danskritiker mfl.

Teresia Björk

Teresia Björk har under mer än 20 års tid producerat, medverkat och deltagit i vitt skilda genrer av scenkonst, film och tv. Både i Sverige och utomlands. ”Att beröra och bli berörd – att roa och oroa ” har varit ledord i hennes uttryck ihop med det fysiska och teatrala. Teresia har som signum att ofta gå i dialog med livemusiker som har en lika stor roll på scenen som koreografi och övriga uttryck. Hantverkets stora betydelse och komplexitet i utformandet av scenkonst är en av de saker som driver Björk i skapandet.

www.teresiabjork.com