31 okt – DCIntro 2018

31 okt – DCIntro 2018

Välkommen till en ny DCIntro kväll på Danscentrum Stockholm!
Fri entré!

Under kvällen presenteras 4­ koreografier. Efteråt bjuds publiken in till ett samtal som leds av Babis Harall. Konstnärerna berättar om den egna kreativa processen och där får du som publik ­möjlighet att ställa frågor och delge dina tankar – samtala.

DCIntro ska verka som en utforskande plattform för dansområdet där dansare och koreografer har möjlighet att testa idéer, få feedback på sitt arbete, knyta kontakter med andra verksamma aktörer och även möta potentiella arbetsgivare och medarbetare. DCIntro erbjuder en öppen mötes- och visningsplats för branschens verksamma och medlemmarnas konstnärliga behov som inte grundas på ett konstnärligt urval eller fast format. DCIntro skapas och utformas av de medverkande och det som presenteras­ äger rum i Danscentrum Stockholms stora studio.

För mer information kontakta Babis Harall: babis.harall@danscentrum.se

Kvällens program:

1. MAPA
Koreografi: Anna Bontha
Medverkande: Lisa Schåman, Anna-Maria Ertl, Hanna Bylind och Anna Bontha.
Ca 20 min

Mapa är en dansföreställning och ett aukustiskt ljudverk. Mapa är en fiktiv plats där språket inte ännu uppstått, bebodd av några förspråkliga människovarelser. Mapa är ett utforskande av grundstrukturen i språket genom urljuden ma och pa.

Mapa är ett ständigt frågande och sökande i en situation, en stämning, ett läge. Ma och pa betyder bara nästan något, de befinner sig i ett gränsland mellan bestämt och obestämt. Mapa tar sin början i något fysiskt konkret, rörelserna trycka, dra, rulla, studsa. Sedan ljuda, Aa- Mm- Ma- Pa.

2. Fake news and real shit
Av och med: Ellen Leonardsson 
Ca 5 min

Om projektet: 

Research: om makt. Makt som färgar av sig påkroppen. Maktspråk som gest, och vad som händer om en låter kroppen ta över dessa gester, leka med dem, explodera dem, göra dem till dans.

Hur kan en fysisk konstform behålla sin kärna men vara en röst åt något annat än enbart sig själv? Och en hel del tidningspapper. Första etappen i ett dansprojekt som närmast ska presenteras i Havanna 20e november i år. .

3. Humans & Soil 
Dansare/koreograf: Marit Shirin Carolasdotter 
Ca 15 min

‘Humans & Soil’ är ett work-in-progress danssolo som utforskar olika urbefolkningars relation till mark och jord, såsom Samerna i Sápmi, Ainu folket i Japan och Maori befolkningen i Nya Zeeland. I denna version utforskar Marit Shirin hennes rötter i Sápmi, och efter att ha praktiserat i Rans Sameby i Västerbotten skapade hon detta verk som utforskar Samernas relation till naturen och deras djur; renarna.

Efter att ha lyssnat till Sametingets konferens i Arvidsjaur om renbruksplanen för samebyarna, påbörjade hon ett nästintill journalistiskt arbete för att lära sig om hur byarna och myndigheter kommunicerar med varandra. Kommunikationen existerar knappt. Samernas vilja till att bli ett erkänt urfolk, skog som skövlas och renlav som försvinner av importerade nordamerikanska tallar, allt detta inspirerar henne i detta solo. Det här är en hyllning till renen.

4. Smoke Smoking
Av och med: Leah Landau 
Ca 20 min

In Smoke Smoking, I want to explore the extinction & endurance of language by translating and re-translating small blocks of text. The text will be translated between five ancient languages: Tamil, Hebrew, Amharic, Chinese and Latin, a ’spacious but secure channel’ (from ’Language is a Geographical Formation’)

As the meaning of the text changes slightly more through translation each time, I’m interested how meaning get secured, where it can’t/doesn’t change anymore. Like a material getting harder, or compressed, almost geologically – and perhaps fracturing once more. And of course what happens when embodying text like that..

Välkomna!