14 april: Circle LUX 9 / Linda Blomqvist / LABO Stockholm

14 april: Circle LUX 9 / Linda Blomqvist / LABO Stockholm

Circle LUX 9

Linda Blomqvist

14 april kl. 18.30
Boka biljett: info@danscentrum.se
Biljettpris: 90 kr
Danscentrum, Jungfrugatan 7B

Circle LUX 9 gör kroppen till ett råmaterial som kan uppnå olika egenskaper, kapacitet och påverkan. Verket strävar efter att flytta subjektet och neutralisera den sociala kroppen som vi känner den, lösa upp kulturella och sociala egenskaper samtidigt som det lekfullt sammanfogar och använder sina olika uttryck utan ambition att tillhöra en viss identitet.

Circle LUX 9 är en evig omvandling av kroppen och det utrymme och förhållande som skapas däremellan, passerar genom olika platser, framkallar intimitet och fantasi. Circle LUX 9 är en intensifiering av närvaron som lämnar spår och förutser framtiden i en pågående loop. Det är en föreställning om kroppen, i tid och rum.

Circle LUX 9 föreslår begreppet ”magisk cirkel” som en plats där tillfälliga världar inom den vanliga världen kan finnas.

Av och med: Linda Blomqvist

LABO Stockholm
LABO Stockholm är en festival för samtida dans, kurerad och producerad av Cullbergbaletten inom ramen för det EU-finansierade kulturnätverket Life Long Burning. 11-21 april presenterar LABO Stockholm föreställningar, workshops och samtal på olika scener i Stockholm. Cullbergbaletten har inkluderat MDT:s föreställningar av Dana Michel och Marie Topp i festivalprogrammet. LABO Stockholm är ett samarbete med Scenkonstmuseet, Danscentrum Stockholm, MDT och Moderna Museet.

– Vi vill göra något nytt för den samtida dansen och knyta ihop olika aktörer. I en osäker värld vill vi skapa en oas för sinnena, för eftertanke och för samtal. LABO Stockholm ska vara en plats för dans, reflektion, utbyte och gemenskap. Dans ska utmana det kända och omfamna det som utmanar, säger Jane Hopper projektledare och konstnärlig koordinator på Cullbergbaletten.

LABO Prix Jardin d’Europe är ett projekt inom the europeiska nätverket Life Long Burning (LLB). Det är ett flexibelt modulformat som organiseras av LLB:s nätverkspartners, självständigt eller i samarbete med ett lokalt event eller en festival. LABO-projekten ska öka synligheten och rörligheten av konstnärer och deras verk. LABO-projekten har arrangerats i Zagreb 2014 av Tala Dance Center, i Bukarest 2015 av 4Culture, i Bryssel/Amsterdam 2016 av Workspacebrussels och Het Veem Theater Amsterdam och i år i Stockholm av Cullbergbaletten.

Life Long Burning (LLB) är ett projekt som finansieras av den Europeiska Unionens kulturprogram och som verkar för ett hållbart stöd för samtida dans och performance och utvidgning av dess publik. LLB genomförs under en femårsperiod, 1 juli 2013 till och med 30 juni 2018. Medverkande institutioner: 4Culture, Rumänien, Institut Chorégraphique International – CCN Montpellier, Frankrike, Cullbergbaletten, Sverige, danceWEB, Österrike, Veem House for Performance, Nederländerna, Lokomotiva, Makedonien, Station, Ryssland, Tala Dance Center, Kroatien, Uferstudios, Tyskland, Ultima Vez, Belgien, Workshop Foundation, Ungern och Workspacebrussels, Belgien.

Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. Genom sina turnéer över hela världen bidrar kompaniet till den internationella presentationen av samtida dans och koreografi. Cullbergbaletten arbetar med en rad internationella koreografer och konstnärer. För närvarande har kompaniet 16 dansare från nästan lika många länder och flera gästdansare engageras regelbundet i olika projekt. Sedan starten har de unika kvaliteterna hos varje enskild dansare varit Cullbergbalettens kännetecken. Genom att bjuda in koreografer och regissörer som tydligt är rotade i samtiden bidrar Cullbergbaletten till utvecklingen av scenkonst och dans som konstform. Cullbergbalettens verksamhet omfattar olika projekt och produktioner, inklusive workshops, konferenser, seminarier och föreläsningar. Gabriel Smeets är konstnärlig ledare och Stina Dahlström är verksamhetsledare för kompaniet. Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap.